HABERLER & YAZILAR

NASIL PİRİNÇ ÜRETİMİ YAPILIR ?

Nasıl Pirinç Üretimi Yapılır

Nasıl Pirinç Üretimi Yapılır? sorusunun cevabını detaylı olarak açıklayalım;

Pirinç dünya üzerinde neredeyse tüm ülkelerin mutfaklarında kullanan bir tahıl ürünüdür. Değişik formlarda da kullanılan pirinç farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Dünyanın birçok bölgesinde aktif pirinç üretimi yapılmaktadır. Pirinç üreticiliği ve yetiştiriciliği oldukça zor ve zahmetlidir. Çünkü yetişme sırasında bol yağış ve bol su isteyen bir tahıl ürünüdür. Bu sebeple muson yağmurları pirinç üretimi için çok önemlidir. Dünya üzerinde pirinç yetiştiren ve pirinçleri ile dünyaca ünlü olan ülkeler vardır.

Günümüzde 7000’den fazla çeltik üretimi yapılmaktadır. Üretim hacmi büyük bir çeltik tarlasının büyük bir su kaynağına ve düşük işçilik maliyetlerine ihtiyaç duyar.

Pirincin 3 çeşit üretim şekli vardır;

Sulu Üretim: Su ile kaplanmış alanlarda yapılan üretim. Suyun derinliği 5 ila 50 cm arasındadır. Sürekli olarak aktif sulama eylemi gerektiren bir üretim yöntemidir.

Derin Sulu Üretim: Bu üretim şeklinde pirinç tohumları derin su altında kalan topraklarda yetişir. Bu suyun derinliği 50 cm’in üzerindedir ve hatta 5 metreye kadar da ulaşabilir. Böylelikle sadece belirli pirinç çeşitlerinin üretimi gerçekleştirilir. Sürekli olarak aktif sulama eylemi gerektiren bir üretim yöntemidir.

Su Olmadan Yapılan Üretim: Aktif bir sulama işlemi yapılmadan üretilen bir üretim yöntemidir. Tarlaya ekilen tohumların tek su kaynağı yağan yağmurdur. Bitkilerin düzgün şekilde yetiştirilmesi tamamen yağmur suyuna bağlı olduğundan 3-4 ay gibi uzun süre yağmur yağışı olması gerekmektedir.

TÜRKİYE’DE PİRİNÇ ÜRETİMİ

Türkiye’de nasıl pirinç üretimi yapılır sorusunun cevabı ise;

Bileşiminde az miktarda protein bulundurmasına karşın beslenme için gerekli amino asitlerce zengin olması nedeniyle çeltik, insan beslenmesinde buğdaydan sonra en çok kullanılan tahıl ürünüdür. Ayrıca dünyadaki insanların yarıdan fazlasının da ana besin kaynağıdır.

Günümüzde çeltik üretiminde yalnız kendine yeterlilik potansiyeli olan bir ülke olan Türkiye, sürekli artan üretim miktarıyla gelecek yıllarda pirinçte kendi kendine yeter bir ülke olma yolunda ilerlemektedir. Türkiye`de pirinç üretimindeki artışın en önemli nedeni, özellikle son 10 yılda önemli oranda artan verimliliktir.

Türkiye’de pirinç yetiştirilmesi oldukça önemli bir sektör haline gelmiştir. Çünkü pirinç sık sık herkes tarafından tüketilen çok yararlı bir besin kaynağıdır. Pirinç üretimi bölgelerinin başında Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi gelmektedir. Edirne başta olmak üzere Kastamonu (Tosya Pirinci), Çorum, Samsun, Sinop, İzmir, Manisa ve Balıkesir illerinde önemli ölçüde üretim yapılmaktadır.

Ülkemizde en yaygın bilinen pirinç çeşitleri Baldo ve Osmancık isimleriyle pazarlanmaktadır. Özellikle pilav yapımında tercih edilen Baldo ve Osmancık pirinçleri uzun ve geniş taneli; camsı ve mat görünüşlüdür. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından ülkemiz iklim ve toprak şartlarına uygun olarak geliştirilerek tescil edilen pirinç çeşitleri bulunmaktadır.

40 yıllık üretim deneyimine sahip DİŞLİLER PİRİNÇ Kastamonu’nun bereketli toprakları olan Tosya’da çeltik üretimi yapmaktadır. Tamamen organik ve doğal ürünleriyle Kastamonu’da ön plana çıkan Dişliler Pirinç bugün Türkiye’nin her iline ürünlerini göndermektedir.

NASIL TOSYA PİRİNCİ ÜRETİLİR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

PİRİNCİN BİLİNMEYEN FAYDALARI? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

MEŞHUR TOSYA PİRİNCİ SİPARİŞİ VERMEK İÇİN HEMEN TIKLAYINIZ.

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir