HABERLER & YAZILAR

TOSYA TARİHİ YERLER

TOSYA TARİHİ YERLER

Tosya Tarihi Yerler başlıklı bu yazımızda Tosya’nın tarihi yerlerini araştırıp sizler için derledik. Doğa zenginliğinin yanı sıra büyük bir tarihe ev sahipliği yapan Tosya ilçesi, yemekleri ve Meşhur Tosya Pirinci ile de dikkat çekiyor. Haydi bakalım güzelim Tosya’mızın tarihine…

EMİRLER ŞEHRİ KALESİ

Tosya ilçesinde, Sofular ile Kuşçular Köyü arasında olan Emirler Şehri Kalesinin tam olarak  ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Yalnızca 17.yüzyılın başlarında büyük bir gezgin olan Polonyalı Simeon buradan geçerken, şehrin yüksek dağ ve yamaçlarında bir paşanın oturduğu kale ile bir kervansaray olduğunu anılarına not etmiştir.

Yirmi birinci yüzyılda ise bu tarihi kaleden sadece kalenin belirli bir kısmı ve surlarını gözlemleyebiliyoruz.

TOSYA TARİHİ YERLER

EMİRLER ŞEHRİ KALESİ

ABDURRAHMANPAŞA CAMİİ

Tosya’nın eşsiz görüntüsü ile bütünlesen bir anıt olarak, her taraftan kolaylıkla izlenebilen bu cami, 1584 yilinda Maraş’lı Abdurrahman Paşa’nın emriyle yaptırılmıştır. Yıllar geçtikçe eskiyen camii, 1917 yılında restore edilerek kullanımına devam edilmiştir. 1943 yılındaki depremle zarar görmüştür. Bu depremden sonra camiinin bazı bölüm ve yerleri tekrar restore edilmiştir.

Coğrafik açıdan yüksek ve etrafa hakim bir konumda olan camiinin cemaat kapasitesi 1500 kişidir. Tosya tarihi yerler bakımından zenginlik sağlayan bu camii, Tosya’nın en bilinen camiisidir.

TOSYA TARİHİ YERLER

ABDURRAHMAN PAŞA CAMİİ

NASRULLAH CAMİİ

1506 senesinde, dönemin kadısı Yakupoğlu Nasrullah tarafından inşa edilmiştir. Osmanlı’da ilk inşa edilen ilk camiidir. Milli Şairimiz, Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’nı ilk okuduğu yer olarak bilinmektedir. Tosya merkez uzaklığı 70 km’dir.

TOSYA TARİHİ YERLER

NASRULLAH CAMİİ

GAVUR KAYASI KALESİ

Tosya’ya 1 saatlik mesafede bulunan bu kale, doğal ve sarp kayalıklara inşa edilmiştir. Kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen bu kale hakkında bir çok rivayet vardır. Devrez Çayının etrafından dolandığı bu kalenin yalnıza kuzeybatısından bir girişi vardır.

TOSYA TARİHİ YERLER

GAVURKAYASI KALESİ

YAKUPAĞA KÜLLİYESİ

Osmanlı’nın en uzun tahtta kalan padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman döneminde, defterdar olan Yakup Ağa’nın emriyle inşa edilmiştir. Tosya tarihi yerleri için önemli yere sahip olan bu yapıda; misafirhane, medrese, aşevi ve sıbyan mektebi bulunmaktadır. 1547’den bu yana faaliyet gösteren bu camii, 500 yıllık bir tarihe sahiptir.

TOSYA TARİHİ YERLER

YAKUPAĞA KÜLLİYESİ

İSMAİL BEY KÜLLİYESİ

Büyük ve görkemli mimariye sahip olan bu külliye Tosya tarihi yerleri bakımından önemli bir yere sahiptir. Tosya’nın tarihine ev sahipliği yapan bu yapıda; aşevi, sıbyan mektebi, hamam, han, cami, mutfak ve kütüphane yer almaktadır. 1443 yılında yapımına başlanan bu külliyenin inşası 18 yıl sürmüştür. Tosya merkez ile arası 70 km’dir. Tosya’ya yolunuz düştüğünde 500 yıllık geçmişe sahip bu tarihi yapının mutlaka ziyaret edilmesi gerekir.

İSMAİL BEY KÜLLİYESİ

HARMAN TEPE HÖYÜĞÜ

Yerleşim bakımından küçük olan bu höyük yaklaşık 3 metre yüksekliğe sahiptir. Turistlerin uğrak yeri bu höyük, büyük bir ilgi ile karşılanıyor.

LİVA PAŞA KONAĞI ETNOGRAFYA MÜZESİ

Plevne Kahramanı olarakta bilinen Mir Liva Sadık Paşa tarafından 1879 yılında inşa edilmiştir. İnşası 2 yıl süren bu 3 katlı yapıda; Kastamonu el zanaatlarını yansıtan ahşap el oymacılığı eserleri, dokumacılık, semer ve koşum takımcılığı, baskıcılık, kunduracılık, urgancılık ve bakırcılık bölümleri bulunmaktadır.

Konak 1997 yılında etnografya müzesine dönüştürülerek halkın ziyaretine açılmıştır. Girişler ücretsiz olup, her gün ziyarete açıktır. Tosya tarihi yerlerinin önden gelen yapılarındandır.

LİVA PAŞA ETNOGRAFYA MÜZESİ

TOSYA’DA GEZİLECEK YERLER YAZIMIZI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

DOĞAL VE ORGANİK ÜRÜNLERİMİZİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

MEŞHUR TOSYA ÜRÜNLERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir