HABERLER & YAZILAR

PİRİNCİN BİLİNMEYEN FAYDALARI?

Pirincin Bilinmeyen Faydaları?

Sofraların vazgeçilmezi lezzeti pirincin bilinmeyen faydaları çoktur. Ülkemizde 30 yıl öncesine kadar kişi başı yıllık 4-5 kilogram tüketilen beyaz pirincin, günümüzde kişi başına yıllık 9-10 kilogramlara kadar yükselmiştir.

Pirinç içerdiği vitaminler ve mineraller bakımından insan vücudu için çok değerlidir. Asırlardır süre gelen bu Yüzde 80 karbonhidrat, yüzde 7 protein, yüzde 2 yağ, 10 mg kalsiyum, 0,9 mg demir, 0,08 mg B1 vitamini (Tiamin), 1,6 mg Niasin, 94 mg fosfor, 92 mg potasyum, 0.3 gr posa içerir. Kolesterol içermez. Kabuğu tam olarak ayrılmamış pirincin besin değeri daha yüksek ve posa oranı daha fazladır.

Pirincin İçerdiği Mineraller Ve Vitaminler

100 g pişirilmemiş haşlanmış pirincin içerdiği mineral ve vitaminler şu şekildedir:

Vitaminler Miktar (mg)
B1 vitamini 0,07
B2 vitamini 0,049
Demir 0,8
E vitamini 0,11
Fosfor 115
Kalsiyum 28
Magnezyum 25
Potasyum 115
Sodyum 5
PİRİNCİN BİLİNMEYEN FAYDALARI?

Karbonhidratların en önemli kaynaklarından biridir. Günlük enerjimizin yarısını karbonhidratlardan alınması söz konusudur. 100 gr pirinç 360 kalori verir.

Glisemik indeksi sofra şekerine göre daha düşüktür. Sebze ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltmez. Pişmiş iki yemek kaşığı pirinç ortalama 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir.

Bitkisel besinler arasında önemli bir protein kaynağıdır. Yoğurt, yumurta, et ve bakla gruplarının yer aldığı menülerde pirinçten gelen protein değeri daha da artar.

Gluten içermez. Bu nedenle çölyak hastaları rahatlıkla kullanabilir olması pirincin bilinmeyen faydaları arasındadır.

Sporcuların artan karbonhidrat gereksinimi için iyi bir kaynaktır. Sporcuların fazla proteine değil karbonhidrata gereksinimleri vardır. En ekonomik yakıt karbonhidratlardır.

Tek başına pirinç yenmesi şişmanlatmaz. Aslında hiçbir yiyecek tek başına şişmanlatmaz. Yeter ki kişi ihtiyacı olan enerjiyi yeterince alsın ve harcasın.

Harcanmayan fazla enerji kaynağı ne olursa olsun şişmanlığa neden olur. O yüzden aldığımız fazla kalorileri gün içerisinde spor ve egzersiz yaparak yakmalıyız.

İçerdiği bol potasyum ve az azot ile kan basıncı değerlerinin düzenli akışını sağlar. Bu özelliğinden dolayı hipertansiyon ve böbrek hastalarının sık sık tüketmesi tavsiye edilir.

Pirinç B gurubu özellikle B1 ve B2 vitaminlerince çok zengindir. B grubu vitaminler enerji oluşumunda yardımcıdır.

Karbonhidrat, protein ve yağların vücutta kullanımı için gerekli yardımcı enzimlerin aktivitelerinde etkindirler.

Besleyici ve hazmı kolay olduğundan hastaların başlıca yemeğidir.

DİŞLİLER PİRİNÇ  atalarımızdan yadigâr kalan bu üretimi 40 yıldır devam ettirerek her geçen gün hizmet kalitesini arttırarak müşterilerine ve halka eşsiz Tosya Pirincinin sunumunu yapmaktadır.

TOSYA PİRİNCİ NASIL YETİŞTİRİLİR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

MEŞHUR TOSYA PİRİNCİ SİPARİŞİ VERMEK İÇİN HEMEN TIKLAYINIZ.

PİRİNCİN TARİHİ VE ATATÜRK’ÜN PİRİNÇ FABRİKASINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir